Keltainen PörssiNurkan Pelisivut
Etusivu Arvostelut | Pelit | Vinkit | Linkit | Vieraskirja | Mediakortti

Hattrick - Online jalkapallomanageripeli

Oletko ikinä pelannut jalkapallomanageripeliä tai ylipäänsään mitään manageria. Olet kenties toivonut tietokoneen ohjastamien joukkueiden sijaan vastassasi olevan oikeiden ihmisten ohjaamia joukkueita? Hattrick on juuri tätä. Se on jo useita vuosia netissä toiminut useiden kymmenien jopa satojentuhansien käyttäjien muodostama yhteisö, jossa jokaisella on oma joukkue ja omat taktiikkansa.

Jotta tällaisten satojentuhansien käyttäjien peli saataisiin toimimaan mitenkään mielekkäästi on se syytä pitää pääpuolin yksinkertaisena. Peliä oppii pelaamaan viikossa jo suhteellisesti, kun ensimmäiset ottelut ovat takanapäin ja havaittu typerät taktiset virheet. Siispä pelaajia arvostellaan vain kahdeksalla eri arvolla, joille on yhteensä 20 erilaista sanallista arvoa. Näiden kahdeksan arvon perusteella kykenee pelaajan pelipaikan määrittämään nopeasti, sillä jokainen eri pelipaikka on periaatteessa myös oma arvonsa. Siispä maalivahdiksi laitetaan kovimman maalivahtiarvon omaava pelaaja, puolustajaksi parhaat puolustajat, keskikentälle pelinrakentajat, laitaan laiturit ja hyökkäykseen hyökkääjät.
Homma ei kuitenkaan onneksi ole aivan näin yksinkertaista. Vaikka nopeasti löytyykin se joukkueen ykköskokoonpano, ei se olekaan lopullinen vaan siihen on syytä tehdä muutoksia. Päätaitojen lisäksi kahdeksaan taitoon kuuluvat myös syöttely, kestävyys ja erikoistilanteet joilla on pieni, mutta kuitenkin merkittävä vaikutus suorituksiin. Lisäksi pelaajilla on myös tämän hetkinen kunto, jota on syytä katsella tarkkaan ennen tärkeitä otteluita, sillä sillä on suuri merkitys pelaajan suoritukseen. Toisaalta uusittu Hattrick painos 6.6.1 vaatii myös sääennusteen katselun ennen peliä, sillä ilma vaikuttaa myös joitakin erikoistaitoja omaavien pelaajien suorituksiin.

Pelaajanäkymä
Pelaajilla on kahdeksan ominaisuutta joidenka perusteella pelipaikka määräytyy

Kun pelaajat on katseltu läpi, ja todettu jokaisen vahva pelipaikka saatetaan havaita että joukkueessa on jollekin paikalle erikoisen paljon pelaajia. Tässä vaiheessa astuu taktiikanasettelu kehiin. Joukkueille on valittavana 7 perustaktiikkaa ja hullujenkaan taktiikoiden käyttö ei ole aivan mahdotonta. Joukkueen oletustaktiikkana toimii 4-4-2, missä muodossa kaikki taktiikat esitellään. Ja lisäksi 4-3-3, 4-5-1, 3-5-2, 5-3-2, 3-4-3 ja 5-4-1 soveltuvat jatkuvasti käytettäviksi taktiikoiksi. Kun muodostelma on saatu kuntoon, voidaan yksittäisten pelaajien paikkoja vielä hioa nostamalla niitä hyökkääviksi tai puolustaviksi, tai tukemaan laitaa/ keskustaa. Valinnan varaa siis löytyy.

Hyvien pelaajien ja hyvän taktiikan lisäksi menestyvä joukkue tarvitsee myös tulevaisuuden lupaukset ja hyvän taloudellisen kunnon. Pelin alkupuolella talouden kanssa saattaa joutua tiukille eikä rahaa jatkossakaan tahdo koskaan olla tarpeeksi joukkueen parantamiseen. Tuloja saa sponsoreiden lisäksi myös katsojista ja tietysti pelaajakaupoista. Jotta rahaa todella saisi ja samalla oma joukkue kehittyisi, niin on syytä aloittaa tehokas harjoittelu.
Harjoitteluun liittyneekin Hattrickin suurin miinus, sillä joukkue kykenee viikon aikana harjoittamaan vain yhtä taitoa sen sijaan että harjoitusta saisivat niin hyökkääjät, puolustajat kuin maalivahtikin. Tässä vaiheessa onkin siis syytä tutustua erityisen tarkkaan sääntöihin ja sieltä kohtaan harjoittelu. Sen verran annettakoon vinkkiä, että on syytä hankkia mahdollisimman nuoria ja jo jonkinlaiset taidot omaavia pelaajia paikalle, jonka taitoa on päättänyt harjoitella. Lisäksi on syytä panostaa juniorijoukkueeseen eli junnulottoon maksimi määrä eli 20 000 euroa viikossa ja nostaa joka viikko junioreita. Erinomaisen pelaajan napsahtaessa kohdalle ja vieläpä oikeaan aikaan ja ikäisenäkin, on joukkueen taloudelliset murheet hoidettu pitkäksi aikaa ja tätä kautta saatu myös hyvät edellytykset joukkueen parantamiseen ja mahdolliseen sarjanousuun.

Ottelut ovat Hattrickinkin suola
Ottelut ovat myös Hattrickin suola ja tärkein osa peliä.

Sarjasysteemistä kerrottakoon, että jokaisessa lohkossa pelaa kahdeksan joukkuetta ja sarja pelataan kaksinkertaisena. Kauteen mahtuu siis 14 sarjaottelua (yksi viikkoa kohden), joilla ratkaistaan lohkon mestari nousija ja putoajat. Tätä kirjoitettaessa Suomeen saatiin juuri 7 divisioona. Ja kun divisioonien lohkomäärät ovat neljä kertaa isommat aina alaspäin mennessä (lukuun ottamatta seitsemättä jossa on yhtä monta lohko kuin kuudennessa) on Suomessa yhteensä 2389 lohkoa ja siten siis yhteensä yli 19tuhatta joukkuetta. Koska tätä kirjoitettaessa Suomessa on noin 12 500 joukkuetta, jää vapaita joukkueita vielä lähes 7000. Mukaan siis mahtuu hyvin, ja jos innostusta on yhä kaikkien 19112 joukkuepaikan täytyttyä saatetaan tehdä myös kahdeksas divisioona.

Kaiken kaikkiaan Hattrick on siis mukava online-manageri, jonka kahden pelin viikkovauhti on varmasti riittävä hidas harvemminkin netin ääreen pääsevälle. Toisaalta se on myös erittäin sopiva netin ja pelin parissa pidempäänkin viihtyville. Aloittelevan pelaajan on kuitenkin syytä muistaa lukea säännöt! Ja tässä pelissä huijaaminen todellakaan ei kannata, sillä peliä valvovat GM:t pitävät törkeät huijarit kurissa ja harjoitteluun liittyvistä huijausyrityksistä taas pelimoottori huolehtii. Hattrick sopii varttuneemmankin pelaajan peliksi, ja tässä pelissä todellakin maltti on valttia erinomaisten taktiikkataitojen lisäksi.

Pisteet 10/10
http://www.hattrick.org
Ilmainen/ supporter 1 vuosi 19.50€ / 3 kuukautta 6 €

Kirjoittanut:
Jouni Nurmilo
Nurkka JK:n (74330) manageri ja pelisivut.org:n ylläpitäjä.