Keltainen PörssiNurkan Pelisivut
Etusivu | Arvostelut | Pelit | Vinkit | Linkit | Vieraskirja | Mediakortti

MetalKnigths 98

Mikäli strategiapelit kiinnostavat ja webin kautta pelaaminenkin tuntuu sujuvalta on MetalKnights juuri oikea ratkaisu. Tämä pitkän linjan shareware online-peli on ollut voimissaan jo kymmenen vuotta ja sillä riittää yhä aktiivisia pelaajia. Pelaaminen ei tapahdu realiajassa vaan pelaajat tekevät siirtonsa yksi kerrallaan. Pelityypistä riippuen aikaa siirtojen tekoon on klassisesta vuorokausi ja vuoro periaatteesta, quick-peleihin joiden vuoronpituus vaihtelee 8 ja 72 tunnin väliltä. Tässä ajassa tulisi vuoro suorittaa ja uusi vuoro alkaa joko ajan täytyttyä tai kunnes kaikki ovat tehneet siirtonsa.

Graafisesti peli ei ole mitenkään erikoinen. 2D-kartta, neliönmuotoisineen ruutuineen tuo vahvasti mieleen Civilization ykkösen. Grafiika on tosin hieman värikkäämpää ja jokainen maastotyyppi ja yksikkö on luotu taitavasti. Yksiköt ja maastotyypit erottuvat selkeästi toisistaan, ovat hyvän näköisiä ja kaikki toimii. Ei siltä muuta voidakkaan vaatia. Äänimaailmasta voitaneen mainita sen verran, että musiikin voi suosiolla vääntää heti pois ja efektiäänistä ei tarvitse sen kummemmin välittää.

Pelattavuudeltaan ja strategisilta ominaisuuksiltaan peli on loistava. Heti alussa täytyy tehdä ehkä pelin tärkein siirtoo eli tukikohdan paikan valitseminen. Tukikohdan voi käytännössä perustaa mihinkä tahansa maalla, jotenka aikaa paikan valitsemiseen on hyvä käyttää. Sopivan paikan löydyttyä onkin jo aika alkaa laajentamaan omaa valtakuntaansa valloittamalla kaupunkeja ja erilaisia kaivoksia joista saa rahaa. Kaivoksia on neljää eri tyyppiä kuten myös maatyyppejäkin on neljää; aavikko/öljy, nurmikko/rauta, metsä/puu ja jää/kulta.

Kun aluetta on saatu valloitettua ja tila alkaa käydä ahtaasti on aika siirtyä sotatoimiin. Juuri sotatoimiin siirryttäessä alkaakin shareware rajoitukset ottamaan vastaan etenkin rekisteröityneitä pelaajia vastaan pelatessa. Hyökkäykseen sopivia joukkoja on alussa vain kaksi erilaista maalla ja yksi merellä. Teknologiaa kehittämällä eli rakentamalla yliopistoja kaupunkiin saadaan parempia joukkoja. Shareware version pulmana on ettei näitä parannettuja joukkoja voi ostaa kuin yhden vuoron aikana tukikohtaan ja muihin kaupunkeihin joihinka on rakentanut tehtaan. Seuraavalla vuorolla on kehitys hävinnyt ja saadakseen uutta teknologiaa on taas rakennettava paljon yliopistoja. Tosin kaupungista johon on rakentanut yliopiston saa aina niitä yksiköitä joita sinne aikoinaan kehitettiin.

Yksiköitä on saatavilla niin maalle, merelle kuin ilmaankin. Yksiköillä on omat "persoonalliset" ominaisuudet ja mikään niistä ei ole varsinaisesti turha vaan omaa oman strategisenmerkityksensä. Yksiköt voidaan jakaa luonteeltaan hyökkäys, puolustus, pitkän matkan, ilmatorjunta, kuljetus ja valloitus sekä kaivostoimintaan. Kun jokaista yksikköä voi käyttää johonkin ja niillä on oma strateginenmerkityksensä, saadan pelistä todellnen taktiikkojen temmellyskenttä.
Lyhesti sanoen online-strategiapeli, joka vaatii säännöllistä nettiin pääsemistä parin päivän välein.

Kopioi MetalKnights 98

Mikäli innostuit pelistä ja kaipaat peliseuraa sitä voi käydä kyselemässä keskustelusta. Perustamalla oman pelin tai liittymällä meidän peliimme pääset mukaan ainakin peliteknisesti tasaväkisiin taisteluihin, jossa vastustaja on tuttu tai ainakin ymmärtää suomea.

Käynnissä olevat pelit ja seuraavan vuoron alkamisajankohdan näkee kätevästi pelin omasta hallintasysteemistä.
Käynnissä olevat pelit ja seuraavan vuoron alkamisajankohdan näkee kätevästi pelin omasta hallintasysteemistä.

Grafiikka on selkeää ja toimivaa.
Grafiikka on selkeää

Keltainen on löytänyt hyvän paikan tukikohdalleen.
Keltainen on löytänyt hyvän paikan tukikohdalleen.

Arvostelija Jouni Nurmilo "Nurkka"